Home » Tratamente » Tratamentul retinopatiei diabetice: fotocoagulare laser
Tratamentul retinopatiei diabetice: fotocoagulare laser

Indicaţiile fotocoagulării laser sunt:

fotocoagularea-laser

  • unele afecţiuni retiniene vasculare
  • rupturi retiniene
  • alte leziuni susceptibile să provoace o dezlipire a retinei
  • retinopatia de prematuritate
  • tumorile oculare

Cel mai frecvent, laserul se foloseşte în retinopatia diabetică şi în ocluziile vasculare retiniene. În cursul acestor afecţiuni apar alterări ale peretelui vaselor care generează microanevrisme – dilataţii vasculare, hemoragii intraretiniene, edem retinian- producând o scădere progresivă a vederii, uneori ireversibilă dacă nu se acţionează la timp.

Retinopatia diabetică este o afecțiune cronică, dar tratabilă. Prevenirea primară prin managementul îmbunătățit al diabetului, depistarea precoce și tratamentul la timp, reduc riscul pierderii vederii.
Odată diagnosticați cu diabet, pacienții trebuie să se prezinte periodic (la 6 luni) la consultul oftalmologic, aceștia fiind monitorizați prin fotografia retiniană, tomografia retiniană și angio-fluorografia.

Scopul principal al acestei tehnici este de a induce regresia vaselor de neoformatie și de a reduce îngroșarea maculară centrală sș, prin urmare, de a preveni pierderea vederii prin retinopatie diabetică proliferativă și, respectiv, prin maculopatie diabetică.

Prin fotocoagularea laser se obţine un efect de coagulare termică asupra straturilor profunde retiniene cu apariţia unor cicatrici de dimensiuni foarte mici care au un efect benefic în controlul afecțiunilor oculare.

Aparatul din clinica noastră utilizează laserul diodă cu lungimea de undă de 531 nm. El realizează pe retină impacte de dimensiuni diferite (în general între 300 şi 500 μ m în periferia retinei şi impacte mai mici - 100 μ m- în centru).

Fotocoagularea laser se efectuează după anestezierea ochiului cu picături. Pacientul stă aşezat pe scaun, pe ochi se aplică o lentilă de examinat, medicul vizualizează ochiul prin intermediul lămpii cu fantă, un microscop care formează o imagine mărită a retinei.

Impactele sunt aplicate unul câte unul pe zona ţintă, sub controlul direct al medicului. Pacientul trebuie să stea nemişcat (există posibilitatea să simtă unele impacte).

Ca reacţii adverse apărute în cursul fotocoagulării: hemoragia prin atingerea unui vas mic retinian (hemoragia poate fi stopată cu uşurinţă), durerea uşoară poate fi oprită prin reducerea intensităţii laserului.

programari online

Aveti o intrebare?

Scrieti-ne folosind formularul de contact rapid:

  • cod