TRATAMENTUL MIOPIEI PROGRESIVE CU LENTILE DE NOAPTE - ORTOKERATOLOGIA
Ortokeratologia (Ortho-K) sau terapia refractivă corneeană este o metodă neinvazivă, nonchirurgicală, folosită pentru corectarea viciilor de refracție (miopie, miopie cu astigmatism mic) cu lentile de contact speciale, rigide - gaz permeabile concepute pentru a fi folosite în timpul nopții.
Lentilele sunt indicate persoanelor de orice vârstă:
- pentru corecția miopiei de la -0,5 Dsf pana la -6Dsf cu sau fără astigmatism (până la-2,5D)
- pacienților tineri le este contraindicată chirurgia refractivă până la 20 de ani, astfel lentilele ortokeratologice asigură un control extrem de eficient al progresiei miopiei la copiii a cărei evoluție este evidentă și din păcate ireversibilă. Actualmente ortokeratologia este cea mai eficientă metodă de a încetini creșterea miopiei, în special la copii.
- se adresează în mod special persoanelor cu un mod de viață activ și celor cu activități profesionale ce nu le permit purtarea ochelarilor și a lentilelor de contact de zi.
- este o soluție optimă pentru persoanele ce nu pot suporta corecția cu lentile de contact moi (reacții alergice) cât și pentru cei cu contraindicațiile chirurgiei refractive (cornee subțire)
- este o metodă reversibilă bazată pe design-ul special al suprafeței interioare a lentilei, în timpul somnului actionând asupra epiteliului corneean modificând grosimea cât și puterea de refracție a corneei, ducând la corecția treptată a miopiei și/ sau astigmatismului
AVANTAJE:
- vedere excelentă pe parcursul zilei fără aplicarea suplimentară a oricărei variante de corecție
- sunt purtate pe perioada noptii și vor fi scoase dimineața la trezire
- sunt sigure (purtate numai acasă, noaptea), risc scăzut de infecții
- spre deosebire de chirurgia refractivă (LASIK, PRK) este o soluție nonvazivă, nedureroasă, lăsând intactă structura corneei
- oferă independența de portul diurn de corecție (lentile sau ochelari)
- ideală pentru sportivii de performantă (inclusiv înot)
- necesită perioadă minimă de adaptare, sunt confortabile încă din start
- inexistența disconfortului legat de : fum, praf, vânt, aer condiționat
CONTRAINDICAȚII
- distrofii corneeene sau afecțiuni în care lentilele RGP sunt contraindicate
- miopii mari și diametre pupilare mari
- astigmatisme relative mari
- cornee prea plată sau prea bombată
- inflamații acute sau cornice ale ochiului
- sindrom de “ochi uscat” sever
Metoda se aplică în centre specializate după un examen oftalmologic amănunțit care include topografie și tomografie corneeană de către personal certificat.
