Home » Tratamente » TRATAMENTUL AMBLIOPIEI (OCHIUL LENES)
TRATAMENTUL AMBLIOPIEI (OCHIUL LENES)

Vederea normală se dezvoltă odată cu utilizarea, în egală măsură a ambilor ochi. Ambliopia, numită și "ochiul leneș", debutează de obicei când un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier să se dezvolte corespunzător. Creierul ignoră (neutralizează) imaginile de la nivelul ochiului strabic și folosește numai cele formate în ochiul sănătos, ceea ce determină o vedere nesatisfăcătoare. Ambliopia de obicei afectează numai un ochi, dar poate apărea și la ambii ochi. Copiii pot dezvolta ambliopie de la naștere până în jurul vârstei de 7 ani.

Un copil cu ambliopie poate să nu realizeze că foloseste un singur ochi. Ignorarea imaginii din ochiul afectat este o reacție inconștientă pe care copilul nu o poate controla.

CAUZE

Orice afecțiune care îndepartează ochii copilului de la formarea unei imagini clare, focalizate, sau disturba utilizarea normală a unuia sau a ambilor ochi poate produce ambliopie. În majoritatea cazurilor ambliopia poate apărea la ochii care privesc spre două puncte diferite din spațiu în acelasi timp, proiectând la nivel cerebral două imagini diferite. Această afecțiune este denumită strabism. La copiii mici cu strabism creierul învață să evite confuzia a două imagini, neutralizând (ignorând) imaginea recepționată de la un ochi.

Ambliopia poate apărea și în cazul în care copilul este mai miop sau hipermetrop la un ochi decât la celălalt. Dacă vederea la un ochi este mai clară decât la celălalt, creierul învață să ignore imaginea încețoșată formată de ochiul bolnav.

Afecțiuni care împiedică lumina să pătrundă în globul ocular timp îndelungat pot cauza ambliopie. O afectare a cristalinului (ca și cataracta) sau a stratului transparent din partea anterioara a globului ocular (cornee) poate determina ambliopia. Ambliopia produsă de aceste afecțiuni este rară, dar gravă.

Fara tratament precoce la ochiul afectat este posibil ca vederea normală să nu mai poată fi restabilită niciodată. La  copii uneori ambliopia este greu de depistat.

Semnele care pot indica ambliopia sau o afecțiune care crește riscul pentru ambliopie sunt:

  • ochii nu se mișcă simultan în aceeasi direcție
  • ochii nu fixează același punct
  • plâns sau durere când un ochi este acoperit
  • mișcări de ridicare și coborare sau de lateralitate a capului, pentru a privi ceva
  • o leziune opacă la nivelul corneei, cât și cataractă
  • o pleoapa care cade și acoperă ochiul aproape în totalitate (ptoză)

Părinții pot să nu observe dacă copilul prezintă tulburări de vedere. Deseori pot să nu apară semne îngrijoratoare și copiii să nu se plângă de o vedere slabă. Este recomandat consultul oftamologic al copiilor de la vârsta de 6 luni. Nici un copil nu este prea mic ca să fie examinat și examinarea poate fi efectuată oricând apar suspiciuni în legatura cu sănătatea ochilor copilului.

În clinica noastră, cu ajutorul AUTOREFRACTOMETRULUI Plus OPtix, ce necesită o cooperare minimă din partea copilului, obținem date despre afecțiunile care amenință vederea.

TRATAMENT

Tratamentul ambliopiei este instituit cât de curând este posibil după diagnostic. Tratamentul precoce de obicei poate compensa afecțiunea și trebuie început înainte ca vederea copilului să fie complet dezvoltată (înainte de vârsta de 9 sau 10 ani). Cu cât copilul este mai mic când i se instituie tratamentul, cu atât mai bune sunt șansele pentru dezvoltarea unei vederi normale. Pentru a avea succes, tratamentul trebuie să se adresesze atât ambliopiei cât și cauzelor fundamentale.

Tratamentul corectează ambliopia antrenând creierul să folosească semnalele de la ochiul cu vedere slabă, clădind o conexiune mai puternică între creier și ochiul afectat și permițând vederii să se dezvolte normal în acel ochi.

Exista câteva metode de a constrânge ochiul strabic să devina mai puternic. Aceste metode includ purtarea unui plasture pe ochi sau lentile de contact închise la culoare (ocluzie) sau folosirea de picături pentru ochi sau de ochelari (relaxare).

OCLUZIA: Acoperind ochiul mai puternic, creierul este forțat să folosească și să dezvolte o mai bună vedere a ochiului slab. Aceasta poate fi monolaterală, alternantă sau intermitentă

PENALIZAREA: Acest tratament estompează  vederea la nivelul ochiului dominant al copilului. Aceasta determină creierul să se bazeze pe ochiul cu vederea slăbită. Penalizarea este mai puțin folosită decat ocluzia. Este benefică pentru cazurile ușoare de ambliopie; în cazurile grave, este dificil de estompat și intunecat vederea la ochiul indemn suficient, astfel încât creierul să prefere utilizarea ochiului afectat.

Cea mai folosită metodă de tratament a relaxării este reprezentată de utilizarea soluțiilor oftalmice pentru a estompa vederea la ochiul sănătos și pentru a forța creierul să folosească ochiul strabic.

Ochelarii de vedere

Ochelarii cu lentilă opacă în dreptul ochiului sănatos obligă creierul să folosească ochiul slăbit. Medicul va stabili anumite pauze în timpul tratamentului pentru a permite copilului să-și folosească ochiul sănătos și pentru a-l feri de lezare sau slăbire.

Ambliopia poate reapărea și după un tratament încununat cu succes, astfel că este recomandată examinarea periodică a copiilor. Tratamentul ambliopiei se face zi de zi atât acasă, cât și la școală. Este important să se ajute copilul să fie compliant la tratament astfel încât să dezvolte o vedere cât mai bună. Cauza majora a eșecului tratamentului ambliopiei este nefolosirea plasturilor pentru ochi la indicația medicului.
În cazul în care copilul a urmat tratament pentru ambliopie, se recomandă respectarea sfatului medicului de a efectua examinările periodice viitoare. Ambliopia poate să reapară și dupa un tratament de succes. Ambliopia este dificil de corectat după vârsta de 9 ani. Totuși studiile recente susțin că tratamentul anumitor forme de ambliopie pot îmbunătăți vederea chiar și la copiii mari și la adulți.

VTS

Are o parte de diagnostic a deficiențelor optice, bazată pe o serie de teste optometrice și o parte de tratament. Tratamentul se bazează pe bombardarea retinei și implicit al creierului cu imagini proiectate cu o frecvență prestabilită de 60HZ folosind ochelarii 3D. Afecțiunile în care și-a dovedit eficiența sunt astenopia acomodativă, miopiile mici, ambliopia. Este o terapie nouă, non-invazivă, de îmbunătățire a vederii, prin care creierul este antrenat să clarifice imaginea primită, în mod automat, asemănător unui software care îmbunătățește o imagine digitală cu rezoluție redusă. Așa cum știm, claritatea vederii depinde atât de modul în care ochii preiau imaginea, dar și de modul în care creierul nostru interpretează informația primită/

Există 2 variante de tratament:

Un program de antrenament individual la domiciliu în format electronic cu eficiență medie-bună. Este o metodă mai comodă pentru persoanele ce nu pot să se deplaseze pentru o cură de tratament la centru.

Tratament la sediul centrului ce consta în serii de exerciții pentru recuperarea vederii folosind noua tehnologie VTS cu eficiență bună-foarte bună. Tratamentul este selectat cu grija în dependență de problema pacientui. Fiecare paciant este asistat de un cadru calificat oftalmolog sau în domeniul opticii. Curele de tratament însumează 10 ședințe consecutive a câte 15-20min și pot fi repetate la 3 sau 6 luni. La finalul fiecarei etape de tratament se face o reevaluare a cazului și se stabilește strategia terapeutică ulterioară.

Efectul curativ în ambliopie este deosebit de îmbucurător, deoarece această problemă oftalmologică se considera până nu demult incurabilă după vârsta de 12 ani. Ambliopia este tratabilă în copilărie prin ocluzie în special (acoperirea ochiului sănătos) sau penalizare cu atropină, scopul fiind recuperarea vederii înaintea vârstei de 7-8 ani. Cu cât vârsta copilului este mai mare și cu cât vederea de la care se pornește este mai scăzută, cu atât rezultatele sunt mai slabe. În cazul unei complianțe scăzute la ocluzie în copilărie, vederea rămâne mai slabă, iar ca adolescent și adult tânăr pacientul află de la medicul oftalmolog că nu se mai poate face nimic pentru ochiul leneș și că nici operația cu laser nu îl mai poate ajuta pentru recuperarea vederii. Mai există și situația în care ambliopia este diagnosticată târziu (la copilul mare sau chiar adult) în absența unor semne sau simptome care să determine părintii să aducă mai devreme copilul la medic (ex:anizometropia). Pentru toți acești pacienți cu ambliopie și vârsta de peste 9 ani, chiar adulți, cazuri considerate până acum netratabile, terapia vine ca o noutate absolută și poate fi soluția la care mulți dintre ei sperau.

TRATAMENTUL AMBLIOPIEI

programari online

Aveti o intrebare?

Scrieti-ne folosind formularul de contact rapid:

  • cod