Home » Tratamente » Chalazion
Chalazion

 

Chalazionul este o inflamatia cronica ( ce se dezvolta in general lent, in 2-3 saptamani) a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale.

Se prezinta ca o formatiune chistica, de mici dimensiuni si apare mai frecvent dupa un orjelet sau la pacientii cu blefarita cronica. El poate fi intalnit la orice varsta.

Cauze

Chalazionul (din punct de vedere histologic este o reactie inflamatorie granuloneatoasa cronica) are o etiologie microbiana in special reprezentata de stafilococul auriu.

Exista si numerosi factori favorizanti, cum ar fi : blefarita, acneea rozacee si dermatita seboreica.

Salazionul apare ca urmare a obstruarii canalului de excretie a glandelor sebacee, fapt ce duce la acumularea secretiilor.

Clasificare:
Salazion intern – cel mai frecvent – in care leziunea granulomatoasa este localizata profund spre partea conjunctivala posterioara a pleoapelor. Se manifesta ca o formatiune chistica de mici dimensiuni, congestionata si usor dureroasa (durerea se exacerbeaza la presiune). In general  semnele inflamatorii locale sunt de mica intensitate sau pot lipsi cu desavarsire.
Salazion extern – este caracterizat de prezenta leziunii spre partea cutanata anterioara a pleoapei, avand o dezvoltare superficiala (el poate aparea si dupa evolutia cronica a unui orjelet).

Diagnosticul

In urma pentru chalazion anamnezei si examenului oftalmologic se poate pune cu usurinta diagnosticul de salazion; se poate face examenul bacteriologic si antibiograma, pentru a evidentia agentul microbian cauzator al infectiei.

Tratamentul

Chalazioanele mici se pot remite spontan, (unii folosesc injectii cu corticosteroizi intralezional, pentru a grabi vindearea). Se prescriu unguentele cu antibiotice si corticosteroizi (cu masarea usoara a pleoapei de 2-3 ori, zilnic). Pot fi utile si solutiile cu antibiotice administrate in sacul conjunctival.
Daca chalazionul nu se vindeca si este voluminos, se poate exciza chirurgical (inciziile pentru chalazionul intern vor avea un traiect vertical, perpendicular pe marginea pleoapei, iar, pentru chalazionul extern, vor fi orizontale, paralele cu marginea pleoapei)
Postoperator se folosesc unguente cu antibiotice si corticosteroizi.

Complicatiile

Din cauza presiunii exercitate de pleoapa superioara asupra corneei poate aparea astigmatismul, viciu de refractie ce poate fi corectat optic.Chalazionul poate avea si complicatii infectioase: flegmonul sau celulita palbebrala, ce necesita un tratament sistemic complex si atent.

Preventie

Se recomanda evitarea zonelor aglomerate sau poluate, pastrarea unei igiene riguroase (se evita ducerea mainilor murdare la ochi sau contactul cu obiecte murdare).
De asemenea se recomanda atentie la folosirea produselor cosmetice si se va evita purtarea lentilelor de contact pana la vindecare afectiunii.

Chalazionul

 

programari online

Aveti o intrebare?

Scrieti-ne folosind formularul de contact rapid:

  • cod