Home » Aparatura » LASER POL POSTERIOR
LASER POL POSTERIOR

 

Utilizarea laserului în patologia retiniana are la baza efecte biologice multiple: formarea unor cicatrice corio-retiniene care neutralizeaza ischemia si reduc permeabilitatea vasculara retiniana, ablatia unor tesuturi nedorite cum ar fi tumori, anomalii vasculare, liza unor tesuturi care produc tractiune. Daca initial fotocoagularea s-a practicat numai pentru retinopatia diabetica, astazi este utilizata într-o varietate mare de afectiuni, cum ar fi ocluzia de ram sau de trunchi al venei centrale, rupturi retiniene, degenerescenta maculara senila, corio-retinopatia seroasa centrala, retinopatia de prematuritate, hemangioame, malformatii vasculare.
Utilitatea laserului de pol posterior in diferite patologii:
     Retinopatia diabetica este o afectiune cauzata de o degenerescenta a capilarelor care iriga retina persoanelor atinse de diabet de cel putin zece ani. Boala este favorizata de hipertensiunea arteriala. Se manifesta prin diferite semne: microanevrisme, hemoragii de forme si intensitati variate, exsudate albe, exsudate uscate galbene. Scaderea vederii poate survenii în forme evoluate.Tratamentul pentru retinopatia diabetica, exceptînd echilibrarea diabetic si a factorilor de risc, se realizeaza prin fotocoagulare cu laser a leziunilor retiniene.
Ruptura retiniana este o afectiune care consta în formarea unei dehiscente in structura  retinei, de cele mai multe ori la periferia ei. Apare în zonele de fragilitate ale retinei si se observa mai frecvent la pacientii afectati de miopie forte. Complicatia grava a rupturi de retina este dezlipirea de retina.Tratamentul pentru ruptura de retina este fotocoagularea cu laser. Aceasta consta în mici arsuri în jurul rupturii, cu scopul de a o fixa, fara a duce la disparitia ei. Reactia inflamatorie care urmeaza face ca retina sa adere la epiteliul pigmentat subiacent, împiedicând dezlipirea sa. Cicatricea este consolidata dupa circa 3 saptamîni.

Aparatul din clinica noastra utilizeaza laserul dioda cu lungimea de unda de 531 nm. El realizeaza pe retina impacte de dimensiuni diferite (în general între 300 si 500 µ m în periferia retinei si impacte mai mici - 100 µ m- în centru).
 

laser-pol-posterior


Fotocoagularea laser se efectueaza dupa anestezierea ochiului cu picaturi. Pacientul sta asezat pe scaun; pe ochi se aplica o lentila de examinat; medicul vizualizeaza ochiul prin intermediul lampii cu fanta, un microscop care formeaza o imagine marita a retinei.
Impactele sunt aplicate unul câte unul pe zona tinta, sub controlul direct al medicului. Pacientul trebuie sa stea nemiscat.; exista posibilitatea  sa simta unele impacte.
Ca reactii adverse aparute în cursul fotocoagularii: hemoragia prin atingerea unui vas mic retinian (hemoragia poate fi stopata cu usurinta); durerea usoara poate fi oprita prin reducerea intensitatii laserului.

 

programari online

Aveti o intrebare?

Scrieti-ne folosind formularul de contact rapid:

  • cod