Home » Aparatura » COMPUTER TOMOGRAF IN COERENTA OPTICA
COMPUTER TOMOGRAF IN COERENTA OPTICA

Orice persoana de peste 40 de ani ar trebui sa faca anual un control oftalmologic de rutina care sa includa si o examinare cu tomograful retinian. Aceasta deoarece, atât glaucomul, cât si multe alte afectiuni oculare nu se manifesta într-o prima faza prin simptome specifice, vederea deteriorându-se abia într-un stadiu avansat al bolii. Tomograful retinian este un sistem de scanare laser cu infrarosu, ce transmite imagini tridimensionale ale segmentului posterior si anterior al ochilului.
In clinica noastra dispunem de aparatul  Topcon 3D OCT  Maestro
Investigatia este non invaziva, deoarece foloseste pentru scanarea tesuturilor oculare o raza de lumina în coerenta optica cu lungime de unda de 820 nm, produsa de o dioda supraluminiscenta. Poate fi repetabila nefiind nociva nici pentru medic, nici pentru pacient Imaginile sunt atât bidimensionale cât si tridimensionale. Fiind non contact, se reduce la maxim riscul infectiilor. Foloseste o camera non midriatica, facând posibila investigarea pacientilor la care este contraindicata dilatarea pupilei (ex. glaucom).

Astfel, se poate analiza starea de sanatate a nervului optic, retinei si corneei, dar se pot depista si modificarile pe care acestea le sufera în timp.

Aceasta investigatie, alaturi de analiza câmpului vizual, este deosebit de importanta în diagnosticul, monitorizarea si chiar si în tratamentul glaucomului. Prin aceasta metoda, glaucomul poate fi depistat cu cinci ani înainte de aparitia modificarilor ireversibile.
Persoanele care sufera de aceasta afectiune sau cele care sunt suspecte de glaucom ori prezinta factori de risc trebuie sa repete testul la fiecare sase luni. Tomografia retiniana are capacitatea de a efectua o analiza foarte precisa a modificarilor survenite de-a lungul timpului la nivelul capului nervului optic (discul optic) si la nivelul stratului fibrelor nervoase retiniene. Prin urmare, permite detectarea precoce a glaucomului, chiar înaintea aparitiei modificarilor de câmp vizual. Prin repetarea periodica a analizei se obtin date de valoare privind stadiul de evolutie a glaucomului, mai ales în situatia în care rezultatele analizelor câmpului vizual sunt insuficiente sau cand nu se poate efectua un câmp vizual pe care medical sa se poata baza fie din cauza vârstei, fie din cauza starii de sanatate fizica sau mentala alterata a pacientului.
 
Utila si în alte  afectiuni retiniene: degenerescenta maculara legata de varsta, retinopatie diabetica, afectiuni maculare congenitale,gauri maculare, afectiuni vasculare retiniene ,gauri maculare si anomaliile nervului optic pot fi diagnosticate cu ajutorul tomografiei cu laser.
OCT-ul este extrem de eficient în monitorizarea tratamentului degenerescentei maculare a pacientilor cu tratament LASER sau cu injectii de Avastin.

 

programari online

Aveti o intrebare?

Scrieti-ne folosind formularul de contact rapid:

  • cod